Menu

🔍

De kunst van het ouder worden

De grote filosofen over ouderdom

Reviews

Wat zeggen de filosofen over ouder worden?

Een prachtige nieuwe bloemlezing in de traditie van het succesvolle Over levenskunst waarvan meer dan 25.000 exemplaren zijn verkocht.

In de laatste eeuw is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven? Is het een kwestie van vooral proberen “jong te blijven” of heeft de ouderdom zijn eigen onvervreemdbare kwaliteiten? Wat is de plaats van ouder worden in het leven? Wat is haar kwetsbaarheid? En wat haar kracht of vervulling? En wat is de rol van wijsheid en ervaring?

In De kunst van het ouder worden gaan Jan Baars en Joep Dohmen in de geschiedenis van de filosofie op zoek naar antwoorden op deze vragen. Zij brengen bekende en minder bekende teksten bijeen over ouderdom, van klassieke tot hedendaagse denkers — van Plato en Aristoteles tot Bertrand Russell en Simone de Beauvoir, van Cicero en Augustinus tot Nietzsche en Schopenhauer. Ook zijn teksten opgenomen van literaire auteurs als Dante, Petrarca en Montaigne.

Het resultaat is een prachtig leesbare en toegankelijke bloemlezing voor iedereen die zich voor de vraag gesteld ziet hoe zin en betekenis te geven aan het leven op hoge leeftijd.

Jan Baars is als bijzonder hoogleraar ouder worden & levensloop verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en doceert Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg. Van zijn hand verscheen, naast vele Engelstalige publicaties, Het nieuwe ouder worden.

Joep Dohmen is hoogleraar ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Van zijn hand verschenen Nietzsche over de menselijke natuur, Over levenskunst, Tegen de onverschilligheid en onlangs Brief aan een middelmatige man.

Over Over levenskunst:

“Er waait een frisse wind door de filosofie. De actuele filosofie keert terug op haar schreden en herinnert zich haar vergeten oorsprong. Vandaag beleven we de opmerkelijke terugkeer van de levenskunst. De filosofen nemen de levenskunst weer ernstig en dat werd hoog tijd!” — Vrij Nederland

“Een intelligente bloemlezing.” — NRC Handelsblad

“De stukken zijn helder, mooi en hanteerbaar.” — Psychologie

Bestel dit boek →